برای تشخیص دقیق داخل دهانی و تجویز پروسه درمان به طور قابل توجهی وابسته به کیفیت رادیوگرافی دندانپزشکی است. سنسور rvg یا رادیوگرافی دیجیتال یکی از روش های جدید در تصویربرداری دندان است و در واقع جایگزینی برای رادیوگرافی از طریق اشعه ایکس در دندانپزشکی است. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل سنسور rvg را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه مطلب همراه ما باشید.

تعریف سنسور rvg

این سنسور اولین سیستم رادیوگرافی در دندانپزشکی می باشد و به عنوان جایگزینی برای رادیوگرافی اشعه ایکس در دندانپزشکی استفاده می گردد. این تکنیک یک روش جدید در تصویربرداری دندان است. این سنسور در دندانپزشکی استفاده می شود و برای تشخیص مشکلات دهانی و دندانی مورد استفاده قرار می گیرد و بالاترین وضوح تصاویر را ارائه می دهد. سنسور rvg از یک حسگر و اجزای میکرو رایانه تشکیل شده است. تعریف سنسور rvg

کاربرد سنسور rvg

از موارد استفاده از سیستم های دیجیتالی در رادیوگرافی دندان می توانیم به کاربرد های بالینی در تصویربرداری روی کانال، ارتودنسی، درمان پریو دنتال، ارزیابی و بزرگنمایی لبه های تاج، پرکردگی و مواردی به این مورد را نام برد.

طریقه کار با سنسور rvg

این مدل سنسور دارای دو بخش فعال و غیرفعال می باشد که باید برای عکس گرفتن از قسمت فعال این سنسور استفاده کنید. طریقه کار این ابزار به این صورت است که بافت مورد نظر درمعرض اشعه ایکس قرار می گیرد و سپس نور انعکاسی توسط سنسور ضبط می شود. سپس تصویر پردازش می شود و سپس با استفاده از مبدل های آنالوگ به دیجیتال، به داده های دیجیتال تبدیل می شود. در مرحله بعد این داده های دیجیتال به کامپیوتر ارسال می گردد و دندانپزشک می تواند اسکن را خیلی سریع مشاهده کند. لازم است که این نکته را بدانید که اتصال کابل به سنسور، در قسمت غیر فعال قرار دارد. همچنین هنگامی که طرف غیرفعال سنسور در معرض اشعه X قرار می گیرد، هیچ تصویری بر روی صفحه ظاهر نمی شود. انتقال تصویر به رایانه بوسیله کابل USB صورت می‌گیرد و باید کابل USB به پشت کامپیوتر متصل شود. طریقه کار با سنسور rvg

نکاتی که در استفاده از سنسور rvg باید بدانید

لازم است که بدانید ژنراتور اشعه ایکس مورد استفاده باید بین ۶۰ تا ۷۰ کیلو ولت قرار بگیرد. این نوع سنسور ها با ولتاژ کمتر از ۶۰ کیلو ولت سازگار نیست و کار نمی کند. یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنید، اگر تصاویر بسیار تاریک هستند باید مدت زمان قرار گرفتن در معرض را کاهش دهید و اگر هم تصاویر غلیط به نظر می آیند، مدت زمان قرارگرفتن در معرض را افزایش می دهیم. جالب است که بدانید، نوع ژنراتور اشعه ایکس بر کیفیت تصاویر تاثیر گذار است.

مزیت های سنسور rvg

  • ﺍﻓﺰﺍﻳــﺶ ﺿﺮﻳﺐ ﺍﻳﻤﻨﻰ ﺳــﻼﻣﺘﻰ ﺑﻪ علت کاهش دز ﺍﺷــﻌﻪ ﺍﻳﻜﺲ ﺩﺭ ﺣﺪﻭﺩ ۷۵ تا ۸۰ ﺩﺭﺻﺪ، ﺑﻪ ﻃﻮﺭﻯ ﻛــﻪ ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺳﻴﺴــﺘﻢ ﺧﻄﺮ ﺍﺷــﻌﻪ ﺍﻳﻜﺲ ﻭﺟﻮﺩ ﻧﺨﻮﺍﻫﺪ ﺩﺍﺷﺖ ﻭ ﻧﻴﺰ ﻋﺪﻡ ﺗﻤﺎﺱ ﺑﺎ ﻣﻮﺍﺩ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻰ
  • ﺍﻣــﻜﺎﻥ ﻣﺸــﺎﻫﺪﻩ ﺳــﺮﻳﻊ ﺗﺼﻮﻳﺮ ﻭ ﺣﺬﻑ ﺯﻣﺎﻥ ﻻﺯﻡ ﺟﻬﺖ ﻇﻬﻮﺭ ﻭ ﺛﺒﻮﺕ ﻓﻴﻠﻢ
  • ﻛﺎﻫﺶ ﻫﺰﻳﻨــﻪ ﻫﺎﻯ ﻣﻄﺐ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺣﺬﻑ ﻓﻴﻠﻢ ﺭﺍﺩﻳﻮﮔﺮﺍﻓﻰ ﻭ ﻇﻬﻮﺭ ﻭ ﺛﺒﻮت
  • ﺗﺸــﺨﻴﺺ ﺩﻗﻴــﻖ ﻭ ﺭﺍﺣــﺖ ﺑــﺎ ﺑﺮﺧﻮﺭﺩﺍﺭﻯ ﺍﺯ ﺗﺼﺎﻭﻳﺮ ﺑﺎ ﺭﺯﻭﻟﻮﺷﻦ ﺑﺎﻻ
  • ﭘــﺮﺩﺍﺯﺵ ﺗﺼﻮﻳﺮ ﺑﺎ ﻧــﺮﻡ ﺍﻓﺰﺍﺭﻯ ﻛﻪ ﺑﺮﺍﻯ ﺗﻤﺎﻣﻰ ﻣﺘﺨﺼﺼﺎﻥ ﺩﻧﺪﺍﻥ ﭘﺰﺷــﻜﻰ ﻛﺎﺭﺍﻳﻰ ﻓﺮﺍﻭﺍﻥ ﺩﺍﺭﺩ.
مزیت های سنسور rvg

مواردی که توسط سنسور rvg انجام می شود:

  • پرونده‌سازی برای بیمار
  • امکان اندازه‌گیری کانال‌ها و ابعاد مختلف بر روی تصویر
  • امکان رنگ‌آمیزی تصاویر
  • شناسایی دقیق عارضه‌های روی تصویر
  • سه بعدی‌سازی تصویر
  • اندازه‌گیری زوایای مختلف بر روی تصویر
  • امکان بزرگنمایی تصویر جهت مشاهده بهتر آن
  • اعمال فیلترهای Boost و High Pass Filter جهت شارپ نمودن و آشکارسازی لبه‌های تصویر
  • امکان چرخش (Rotation) و معکوس‌سازی تصویر (Inversion)
  • شبیه‌سازی درمان و ایمپلنت قبل از اجرای اصلی آن
  • نتایج سریع و بدون کاهش کیفیت تصویر

لایه های سنسور rvg

لایه های سنسور rvg

لایه سنتیلاتور

اشعه‌ی ایکس تابیده شده از دستگاه رادیوگرافی تک دندان توسط لایه‌ی سنتیلاتور به فتون‌های نور تبدیل شده و فرآیند عکاسی توسط  تراشه‌‌ی به کار رفته امکان پذیر می‌گردد. آلیاژی که در این سنسور به کار رفته است در دو نوع آلیاژ گادلینیوم اکسی سولفاید (GADOX)و آلیاژ سدیم یوداید (CSI)می باشد. آلیاژ اکسی سولفاید ساختار پودری دارد که بر روی صفحه ای اسپری می شود. این پودر به مرور زمان در اثر ضربات کوچک و تعداد اکسپوز بالا آسیب دیده و از کیفیت تصویر آن کاسته می‌شود. در صورتی که استفاده از آلیاژ CSI در لایه‌ی سنتیلاتور به طور متوسط  ٪۱۰ دوز اشعه مورد نیاز برای تصویربرداری را کاهش داده و بر کیفیت تصویر حاصله می‌افزاید. کاربرد آلیاژ مناسب در لایه سنتیلاتور، دلیل عمده‌ی اختلاف قیمت سنسورهای مختلف می‌باشد.

سنسور CCD و CMOS

در تصویربرداری دیجیتال از تراشه جامد استفاده می گردد. تراشه های جامد بر پایه CCD و CMOS می باشد. کار این تراشه ها تبدیل فتون های نور ایجاد شده توسط لایه‌ی سنتیلاتور به سیگنال الکتریکی است. در تصاویر دیجیتال نیمه مستقیم از سیستم فسفرپلیت برای نمایش استفاده می‌‌شود. به طور کلی سنسور rvg دارای لایه های زیر می باشد:

لایه سنتیلاتور

  1. سنسور CMOS یا CCD
  2. برد الکترونیک
  3. لایه‌ ضربه‌گیر (Anti-shock)
  4. لایه‌ فیبر نوری (Fibre-optic)

نکات مهم سنسور rvg

از سنسور مذکور می‌توان در حالتهای مختلفی همچون اوکلوزال نیز استفاده نمود. با توجه به احتمال آلودگی سنسور در دهان حتما باید از روکش‌های مخصوصی که در داخل بسته‌بندی دستگاه وجود دارد بهره جست.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم شما را با “سنسور rvg چیست؟” آشنا کنیم چرا که بر این باوریم در راستای توسعه ­ی خدمات دندانپزشکی سهیم هستیم همچنین اگر شما متخصص گرامی به دنبال دریافت بهترین تجهیزات دندانپزشکی می­باشید، می­توانید از وبسایت دنتی دنتال اقدام به سفارش نموده و یک خرید عالی با پشتیبانی بی­نظیر را داشته باشید